Ο ξενώνας μας

Τι είναι η ρούγα; Γιατί ο ξενώνας της Βαμβακούς ονομάζεται έτσι; Γιατί τα δωμάτια έχουν πάρει γυναικεία ονόματα και από πού προέρχονται αυτά;

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή! Η λέξη ρούγα ετυμολογικά σημαίνει γειτονιά, συνοικία ή μαχαλάς. Παλαιότερα ως ρούγα αναφερόταν η κύρια μπροστινή αυλή του σπιτιού, ο χώρος ανάμεσα στο σπίτι και τον δρόμο ή ο δρόμος/χώρος ανάμεσα στα σπίτια που συγκεντρώνονταν οι γείτονες. Εκεί, μαζεύονταν και κουβεντιάζανε γυναίκες & άντρες όλων των ηλικιών (κυρίως γυναίκες). Όπως λέμε ακόμα και σήμερα στα χωριά της Λακωνίας, οι γείτονες «έκαναν ρούγα». Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έλεγαν παραμύθια και ιστορίες στα μικρά παιδιά, ενώ όταν νύχτωνε και η κουβέντα δεν είχε ολοκληρωθεί, συνεχιζόταν μέσα στο σπίτι. Αυτό αποκαλούταν «Νυχτέρι». Στις ρούγες των χωριών, κυρίως των μικρών, και όταν δεν υπήρχε καφενείο, χτυπούσε η καρδιά της γειτονιάς.

Πλησίον, λοιπόν, της πλατείας ρολογιού στη Βαμβακού και πάνω από το εκκλησάκι του Αι Ηλία, ξεπροβάλλουν, ανάμεσα στα παλιά ή και ερειπωμένα σπίτια, τρία πλήρως ανακαινισμένα κτήρια, ενταγμένα μέσα στο υπόλοιπο τοπίο, αλλά δίνοντας στον επισκέπτη και τον κάτοικο την αίσθηση της αναζωογόνησης, το στίγμα της σύγχρονης εποχής. Αυτός ήταν και ο στόχος, να αναγεννηθεί μια ακόμα περιοχή μέσα στο χωριό της Βαμβακούς, να δημιουργηθεί μια ακόμα εστία ζωής, να ανάψουν οι λάμπες στις εξώπορτες τριών μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένων οικιών του χωριού. Να χτυπήσει ξανά η καρδιά μιας ακόμα γειτονιάς του χωριού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσής του!

Ένα ταξίδι στο παρόν, αλλά και το παρελθόν αποτελεί η διαμονή στον Ξενώνα Ρούγα της Βαμβακούς. Μια συνοικία που αναβιώνει, μια μεγάλη αυλή που προσκαλεί τον επισκέπτη, όχι απλά να μείνει, αλλά να γίνει για λίγο ένας από εμάς, ένας από τους γείτονες, να ζήσει και να μοιραστεί την εμπειρία της Βαμβακούς, την εμπειρία της Αναβίωσης και της ζωής στην ύπαιθρο.

Κάθε σπίτι και κάθε ρούγα, έχουν τις δικές τους οικοδέσποινες, που φροντίζουν ο επισκέπτης να νιώσει σαν στο σπίτι του. Εμπνεόμενοι από το παρελθόν και θέλοντας να τιμήσουμε όλες εκείνες τις Βαμβακίτισσες οικοδέσποινες, κάθε δωμάτιο του ξενώνα έχει πάρει κι ένα χαρακτηριστικό γυναικείο Βαμβακίτικο όνομα! Η Βγένα, η Μαριγώ, η Στάμω, η Τσεβούλα, η Αννιώ και η Ποτούλα περιμένουν να σας φιλοξενήσουν. Εμείς θα μείνουμε σήμερα στης Μαριγώς, εσείς;